Belastingaangifte is leuk

Het maken van een belastingaangifte is voor mij normaal gesproken best wel leuk. Biljetje invullen, even nadenken over slimme dingen voorzover mogelijk en mensen verblijden met een goede belastingaangifte, een niet verwachte teruggave of minder bijbetalen dan gedacht. Dankbaar werk.

 

Behalve dit jaar. In 2014 hebben we te maken gehad met een haperende automatisering bij de belastingdienst en met veel dank aan het gekonkel in de politiek. Veel heffingskortingen zijn in het kader van de niveleringsdrang van dit kabinet inkomensafhankelijk gemaakt. Nivellering houdt in dat je gestraft wordt als je hard werkt of goed hebt gespaard of goed voor je pensioen hebt gezorgd in het verleden. Op het laatste moment had men nog wel geld nodig en heeft men kortingen geschrapt bij mensen die wat meer verdienen. De belastingdienst kon dat niet meer verwerken in de loonbelasting tabellen die worden gebruikt bij het inhouden van belasting op loon of pensioen. Gevolg…. mensen krijgen de rekening gepresenteerd bij hun belastingaangifte en dat is dus in deze tijd. zie ook http://www.telegraaf.nl/dft/geld/belastingen/23271300/___Gemiddeld__150_naheffing___.html (voor de kenners onder ons, de term naheffing klopt niet …)

 

Mensen krijgen een vervelende verassing bij hun aangifte. Het is wel in het nieuws geweest maar iedereen dacht toen … dat valt wel mee. En nu is het zover. Vol frustratie ben ik aangiften aan het maken en kom niet op de gewenste uitkomst uit en moet ik uitleggen wat voor gepolder het is in dit kabinet en moet ik uitleggen waarom dit zo is. En weet je, mensen begrijpen dit terecht niet. Het is echt een verrassing voor ze. Gelukkig hebben we snel verkiezingen en ik hoop dat we eens een stevige politieke ondergrond krijgen waardoor dit soort gedoe tot het verleden behoort. Dank je wel Wiebes en de rest voor het amateuristische handelen van de politiek en de belastingdienst