Ik zat gisteren even te kijken naar het programma van SBS6 “”hoeveel ben je waard”. Grappig. Het gaat erom dat iemand van de straat wordt geplukt en dat men daar in een dag gaat berekenen wat voor vermogen iemand heeft . Het huis wordt getaxeerd, de schulden in kaart gebracht, bankrekeningen geteld etc. Er loopt daar een financieel expert rond (Eef Opdorp) die het allemaal vertelt.

 

Onzin

Maar wat ik gisteren hoorde daar schrok ik nogal van. Er was een beginnend ondernemer (grafisch vormgever die overigens prachtige dingen maakte). Zijn financien waren nog niet echt op orde want zo vertelde Eef, hij nam maar wat op van zijn zakelijke rekening zonder structuur (helemaal mee eens nog). Dus ze adviseerde hem per maand een salaris over te maken naar zijn prive rekening (al wat minder mee eens, het is een winstvoorschot en geen salaris). Tot zover gaat het goed want het is inderdaad overzichtelijker om een vast bedrag over te maken, dat geeft inzicht.

maar……. zo vertelde vriendin Eef, dat had wel een nadelig effect op zijn zorg en huurtoeslag als hij dat maandeliks naar zichzelf overmaakte. Eef denkt dus dat als hij iets naar zichzelf overmaakt van zijn zakelike rekening dat het dan (pas) inkomen is.

Helaas mensen. Een ondernemer heeft inkomen op het moment dat hij het heeft verdiend en dat heeft geen enkele link naar het moment dat hij het naar zijn prive rekening overmaakt als “salaris”. Een ondernemer heeft dus geen salaris, ook al laat hij het geld in de zaak zitten dan is het nog steeds inkomen voor de toeslagen en de belasting.

Jammer, voor een financieel expert is dat heel erg duidelijk. Vrees dat Eeef het vooral doet van de autocue…  Gesponsord door ING .. daar zullen ze het toch wel weten.